woensdag 12 augustus 2015

Van Den Haag naar Amsterdam



Op 11 oktober 1593 wordt een kind geboren in Den Haag die ooit een beroemde Amsterdammer zal worden.
Zijn ouders zijn Pieter Dirksz, een lakenhandelaar, en Grietje Dirks Poelenburgh, een dochter uit een goede familie. De beroemdheid in spƩ is het vierde kind van dit echtpaar.
Het eerste is een meisje, Grietje genaamd. Zij leeft maar kort. Ze is geboren in 1586 en overlijdt in 1587. Daarna komt Dirk in 1588. De derde is weer een dochter, Trijntje. Zij wordt geboren in 1590 en overlijdt op 13 of 14 jarige leeftijd in 1604. En dan het laatste kind. Hij wordt dus in 1593 geboren en heet Claes.
Het gezin verhuisd op zeker moment naar Amsterdam. Dit moet na 1604 zijn omdat ik nergens geen gegevens in het Amsterdams archief kan vinden over het overlijden van Trijntje. Dat is dus waarschijnlijk nog in Den Haag gebeurd.
In 1604 gaat Dirk naar Leiden om Godgeleerdheid te studeren.
Onze Claes komt dus een beetje als enig kind met zijn ouders in de grote stad aan.
In Amsterdam volgt Claes Pietersz. de Latijnse school.
De kleine jongen zal dat niet echt beseft hebben, maar Amsterdam begon nu echt te groeien. Overal werd gebouwd. Dat was ook wel nodig, want er kwamen heel veel mensen naar de stad. Onder andere sefardische joden uit Spanje en Portugal. Deze werden in hun eigen land vervolg en vluchtten dus naar het noorden. Veelal naar Antwerpen. Toen daar ook de vervolging begon pakten ze weer hun boeltje en kwamen zo in Nederland terecht. En dus ook in Amsterdam.
Op 17 jarige leeftijd gaat Claes ook studeren in Leiden. Maar geen godgeleerdheid. Nee, hij gaat medicijnen studeren
Op 19 februari 1611 wordt hij door rector Snellius ingeschreven.
Claes komt niet helemaal onbeslagen ten ijs op de universiteit, want in Amsterdam was hij al bij enkele stadsgeneesheren in de leer geweest.
Voor zijn afstuderen schreef hij het proefschrift ” de Cholera Humida” en droeg dat op aan zijn broer Dirk. Die was inmiddels sinds 1613 priester in Sloterdijk.
Op 30 september 1614 nam Claes Pieterszoon zijn diploma in ontvangst van zijn grote voorbeeld, leermeester Pauw.
Nu hij officieel ‘Doctor in Medicijnen’ is keert hij terug naar Amsterdam.
Hij begint daar een praktijk en is al snel een gerespecteerd arts.
En dan komt de liefde om de hoek kijken. In deze tijd werden huwelijk vaak geĆ«ngageerd, maar niet in het geval van Claes. Hij wordt verliefd op Eva van der Voegh. Zijn ouders zijn er niet echt blij mee, maar toch wordt zij zijn vrouw. Op 2 juni 1617 gaan zij in ondertrouw en op 20 juni 1617 trouwen zij.                                                                
Ze betrekken een huis op de Prinsengracht en krijgen zes kinderen. Het derde kind, Gherytgen, overlijdt in het eerste levensjaar. In 1625 wordt het laatste kind, Claes, geboren.  Hij zal zijn moeder verliezen als hij nog een peuter is. Eva van der Voegh overlijdt in 1628.  Twee jaar later hertrouwt Claes met Margaretha de Vlaming. Maar zij gaat niet mevrouw Pieterszoon heten, want inmiddels heet Claes Pietersz. nu Nicolaes Tulp.                    
Voor deze naam heeft hij gekozen omdat het tweede huis dat hij met zijn Eva betrok op de Keizersgracht een gevelsteen had met een tulp er in. Er gaan ook geruchten dat het een uithangbord betrof, maar ik heb daar niets concreets over kunnen vinden. In ieder geval vond de dokter de naam Tulp opvallender dan Pieterszoon, want zo heette de halve stad al.



Dit is het pand Keizersgracht 210 waar Nicolaes Tulp het grootste deel van zijn leven heeft gewoond.
Foto gemaakt door Ricardo Vera Afanador.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten